20.06.2021
Ekrandaki Renkler ile Baskı Neden Farklı Görünür?
Baskı dünyasıyla çok haşır neÅŸir olmayanların ilk baskı iÅŸlerinde genellikle yaptıkları hatalardan biri olan, ekran ve baskı materyali arasında oluÅŸan renk farklılığının nedenlerini bu yazımızda anlatacağız. Özellikle grafik tasarım ve baskı iÅŸleriyle doÄŸrudan iliÅŸkiniz yoksa bu renk farkına neden olacak olan hataları yapmanız oldukça doÄŸaldır. Gelin ÅŸimdi bu renk farklarının neden meydana geldiÄŸini ve bu farkı büyük ölçüde ortadan nasıl kaldırabileceÄŸinizi inceleyelim.
CMYK vs. RGB
Pek çok baskı materyalinde baskı yöntemi olarak CMYK kullanılır. CMYK, açılımı ile Cyan, Magenta, Yellow ve Key, yani CamgöbeÄŸi (Mavi), Macenta (Pembe), Sarı ve anahtar renk olarak da Siyah’ın bulunduÄŸu renk setidir. CMYK ile baskı yapılan metotta tasarımda yer alan tüm renkler bu renklerin karışımı ile elde edilir. Bilgisayar ekranlarında renklerin size yansıtılma teknolojisinde ise RGB kullanılır. RBG, açılımı ile Red, Green ve Blue, yani Kırmızı, YeÅŸil ve Mavi’nin bulunduÄŸu renk setidir. RGB’de de tüm renkler bu renklerin ve CMYK’dan farklı olarak ışığın kullanımıyla elde edilir.
Bu iki yöntem arasındaki farklardan ötürü elde edilebilecek renklerin sayısı ve tonları farklılık göstermektedir. İki yöntem arasındaki en temel fark ise RGB’de ışığın da iÅŸe katılmasıdır. CMYK’da ise sadece boyalar ve pigmentler kullanılır. Bu nedenle de ekran ve baskıda birebir aynı rengi yakalamanız mümkün deÄŸildir.
CMYK – Cyan, Magenta, Yellow, Key
RGB renk modunda CMYK renk modundan farklı olarak tüm renkleri deÄŸiÅŸen miktarlarda birleÅŸtirdiÄŸinizde, beyaz rengi (yani en saf kombinasyonu) elde edersiniz. CMYK renk modunda ise, ne kadar rengi üst üste eklerseniz alacağınız sonuç koyulaşır ve sonuç olarak siyah rengini elde etmiÅŸ olursunuz.
CMYK renk modu genellikle büyük baskı makinelerinde kullanılır. Evlerde ve ofislerde bulunan son model yazıcılarda ise genellikle RGB renk modu kullanılır. Yüksek adetli baskıların yapıldığı baskı makinelerinde ise CMYK renk modelinin kullanılmasının sebebi ise RGB ile yapılan baskılara kıyasla maliyetin çok daha düÅŸük olmasıdır. Bu nedenle de bir matbaadan veya online matbaadan baskı sipariÅŸi verirken tasarımınızı mutlaka baskı yöntemini (çoÄŸunlukla CMYK) dikkate alarak hazırlamanız gerekir.
RGB – Red, Green, Blue
RGB renk modu, kırmızı, yeÅŸil ve mavi renklerini görebileceÄŸiniz hemen hemen tüm diÄŸer renkleri oluÅŸturmak için kullanır. Temel olarak, bu, RGB renk modunun farklı miktarlarda kırmızı, yeÅŸil ve maviyi birleÅŸtirerek veya ekleyerek baÅŸka renkler yarattığı anlamına gelir. ÖrneÄŸin, sarı bir renk oluÅŸturmak istiyorsanız, sadece yeÅŸil ve kırmızıyı birleÅŸtirmeniz yeterlidir. Açık mavi bir renk oluÅŸturmak istiyorsanız, yeÅŸil ve mavi eklersiniz.
RGB genellikle bilgisayar monitörleri ve diÄŸer ekranlarla iliÅŸkilendirilen bir renk modudur. LCD / LED TV'ler RGB renk modunu kullanır. ÇoÄŸu kamera ve dijital tarayıcı da yine RGB kullanır. RGB'nin çoÄŸu uygulamada standart renk modu olmasının nedeni, en geniÅŸ renk yelpazesini sunmasıdır. Ana renkleri (kırmızı, yeÅŸil ve mavi) deÄŸiÅŸen miktarlarda birleÅŸtirerek, istediÄŸiniz her rengi büyük bir hassasiyetle elde edebilirsiniz. ÇoÄŸu fotoÄŸraf düzenleme programı RGB'yi standart olarak kullanır (Photoshop dahil), bu nedenle baskı için tasarım yaparken bu konuya çok daha fazla dikkat etmeniz gerekir.